BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİ (BDT)

Bilişsel Davranışçı Terapi psikoloji ve psikopatoloji (ruhsal rahatsızlıklar) alanındaki bilimsel bulgulara dayalı olarak geliştirilmiş, bilimsel ilkelerin psikoterapi alanına uygulanmasıyla ortaya çıkmış çağdaş bir psikoterapidir. Psikoterapi ruhsal rahatsızlık veya sorunları sözel etkileşim yoluyla (görüşmelerle) çözme tekniğine verilen genel addır. Bilişsel Davranışçı terapi ruhsal rahatsızlıkları açıklarken ve nedenlerini araştırırken psikoloji biliminin verilerine dayanır. Bu rahatsızlıkların çözümünde kullandığı sözel ve davranışsal yöntemler de aynı şekilde bu bilimsel ilkelere ve öğrenme kuramlarına dayalıdır. Ortaya konulan bu tedavi yönteminin etkinliği bilimsel olarak sınanmış ve yüzlerce klinik araştırmayla birçok ruhsal rahatsızlıkta etkili olduğu gösterilmiştir.

Bilişsel-Davranışçı Terapide ağırlık, bizi bloke eden düşüncelerin ve tutumların  gözden geçirilmesindedir. Hepimizin olaylara, durumlara, hayata ve insanlara karşı subjektif görüş ve tutumlarımız vardır. Örneğin, Ben değerli değilim, Ben mükemmel olmalıyım, Başkalarının onayına ihtiyacım var. Bu bakış açılarının arkasında karakteristik bir düşünce hatası yer almaktadır. Kişiler, bir tehlikeyi abartarak, sadece olumsuz tarafından bakarak bir takım düşünce hatalarını oluştururlar. Bu düşünce hataları, duygularımızı etkileyerek olumsuz duygulanmalara sebep olmaktadırlar. Bu şekilde bir tehlike olmamasına rağmen bedenimiz gereksiz yere gerilir ve korkuda ortaya çıkan semptomlar göstermeye başlar. Bu nedenle terapist ile danışan kendimize ve duruma uygun bir bakış açısı geliştirmeye çalışmaktadır. Blokaja sebep olan düşüncelerin bulunup, yerine daha faydalı ve işlevsel olan düşüncelerin kazandırılması amaçlanır. 

Dayandığı temel itibariyle, bilişsel davranışçı terapinin tedavi uygulamaları süreç ve içerik olarak yapılandırılmıştır. Öncelikle kişinin güncel sorunlarına odaklanır, süre olarak daha sınırlı, ve daha çok sorun çözme hedeflidir. Bilişsel Davranışçı terapi sadece başvuranların güncel sorunlarını çözmez aynı zamanda bütün yaşamları süresince sorunlarını çözmekte kullanabilecekleri özel bir takım beceriler de öğretir. Bu beceriler çarpık düşünceleri saptamak, inançlarını değiştirmek, çevreyle yeni ilişkiler kurmak ve davranış değişikliğidir.

 

Copyright 2017 UZMAN KLİNİK PSİKOLOG ECE ÖZÇIRAK Tüm hakları saklıdır.
Kodanka Yazılım